Moja współlokatorka myślała, że „kwaśne mleko” będzie smakować jak kwaśne cukierki. Zostawiła dzbanek mleka na blacie na dwa dni, po czym wzięła wielki łyk, zwymiotowała wszędzie i upuściła dzbanek. Teraz cała kuchnia cuchnie zgniłym nabiałem. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
0
1
Kotbury | 91.94.108.* | 07 Lutego, 2025 08:02
Kwaśne lub zsiadłe mleko i kefir są jadalne, to musiało być zepsute.
0
2
Galaxar | 104.232.37.* | 07 Lutego, 2025 08:39
Wikipedia:
Zsiadłe mleko, kwaśne mleko (skwaszone mleko, śl. kiszka) – produkt mleczny powstały ze świeżego mleka (niepasteryzowanego i niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia.
Otrzymywanie z mleka świeżego: W świeżym mleku fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym.
W przemyśle spożywczym spotyka się przeważnie mleko pasteryzowane, w foliowych torebkach lub szklanych butelkach. Cząstki tłuszczu są tu tylko częściowo rozbite, a poprzez poddanie krótkiemu działaniu wysokiej temperatury, część bakterii jest zabita. Trwałość takiego mleka wnosi ok. 7–10 dni. Mleko UHT, m.in. z opakowań typu Tetra Pak, jest sterylizowane, a drobinki tłuszczu są już trwale rozbite na bardzo drobne cząsteczki. Takie mleko pozostaje świeże i jednolite w konsystencji przez wiele miesięcy.
Mleko takie często nie „kwaśnieje” po otwarciu opakowania, lecz ulega peptonizacji (rozkład frakcji białkowej) pod wpływem termostabilnych enzymów, które przetrwały utrwalanie metodą UHT lub obecnej mikroflory wykazującej aktywność proteolityczną. Smakowo produkt taki nie nadaje się do spożycia (gorzki smak, obecność toksycznych związków rozkładu białka), a mikroflora może okazać się patogenna dla organizmu człowieka.
Zsiadłe mleko można ewentualnie uzyskać z mleka pasteryzowanego czy sterylizowanego (a więc pozbawionego bakterii umożliwiających jego kwaśnienie), o ile do tego mleka doda się łyżeczkę pełnotłustej, niepasteryzowanej śmietany na szklankę letniego, przegotowanego mleka.
Jogurt (z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez 4–7 godzin w temperaturze 42–45 °C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Określenie „jogurt” jest zastrzeżone dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/ml.
Tyle wikipedia (fragmenty). Podejrzewam, że delikwentka pozostawiła otwarte, zwykłe mleko ze sklepu w temperaturze pokojowej.
W odpowiedzi na komenatrz #1 użytkownika Kotbury[ Zobacz ]
0
3
Miecz | 88.156.177.* | 08 Lutego, 2025 08:05
Kiedyś tacy ludzie eliminowali się sami: zjadał ich tygrys szablozębny albo umierali od zatrucia jagodami. A dzisiaj zostają influencerami albo modelkami na OF
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
Kotbury | 91.94.108.* | 07 Lutego, 2025 08:02
Kwaśne lub zsiadłe mleko i kefir są jadalne, to musiało być zepsute.
Galaxar | 104.232.37.* | 07 Lutego, 2025 08:39
Wikipedia:
Zsiadłe mleko, kwaśne mleko (skwaszone mleko, śl. kiszka) – produkt mleczny powstały ze świeżego mleka (niepasteryzowanego i niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia.
Otrzymywanie z mleka świeżego:
W świeżym mleku fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym.
W przemyśle spożywczym spotyka się przeważnie mleko pasteryzowane, w foliowych torebkach lub szklanych butelkach. Cząstki tłuszczu są tu tylko częściowo rozbite, a poprzez poddanie krótkiemu działaniu wysokiej temperatury, część bakterii jest zabita. Trwałość takiego mleka wnosi ok. 7–10 dni. Mleko UHT, m.in. z opakowań typu Tetra Pak, jest sterylizowane, a drobinki tłuszczu są już trwale rozbite na bardzo drobne cząsteczki. Takie mleko pozostaje świeże i jednolite w konsystencji przez wiele miesięcy.
Mleko takie często nie „kwaśnieje” po otwarciu opakowania, lecz ulega peptonizacji (rozkład frakcji białkowej) pod wpływem termostabilnych enzymów, które przetrwały utrwalanie metodą UHT lub obecnej mikroflory wykazującej aktywność proteolityczną. Smakowo produkt taki nie nadaje się do spożycia (gorzki smak, obecność toksycznych związków rozkładu białka), a mikroflora może okazać się patogenna dla organizmu człowieka.
Zsiadłe mleko można ewentualnie uzyskać z mleka pasteryzowanego czy sterylizowanego (a więc pozbawionego bakterii umożliwiających jego kwaśnienie), o ile do tego mleka doda się łyżeczkę pełnotłustej, niepasteryzowanej śmietany na szklankę letniego, przegotowanego mleka.
Jogurt (z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez 4–7 godzin w temperaturze 42–45 °C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Określenie „jogurt” jest zastrzeżone dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/ml.
Tyle wikipedia (fragmenty). Podejrzewam, że delikwentka pozostawiła otwarte, zwykłe mleko ze sklepu w temperaturze pokojowej.
Miecz | 88.156.177.* | 08 Lutego, 2025 08:05
Kiedyś tacy ludzie eliminowali się sami: zjadał ich tygrys szablozębny albo umierali od zatrucia jagodami. A dzisiaj zostają influencerami albo modelkami na OF