Małżonka przeszła na dietę, a ponieważ to ona zazwyczaj gotuje ja również automatycznie się odchudzam. Na moje urodziny obiecała zrobić wyjątek i przygotować dla mnie spaghetti alla carbonara. Zrobiła je z makaronem żytnim, jogurtem zamiast śmietany, połową jajek i jedynie odrobiną sera żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie. Na pewno było to danie dietetyczne bo po prostu nie szło tego zjeść. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
W odpowiedzi na komenatrz #1 użytkownika Vkandis[ Zobacz ]
0
3
CURVA!!! | 84.205.172.* | 07 Maja, 2023 22:55
Do carbonary nie daje się śmietany
0
4
C_P | 82.132.245.* | 07 Maja, 2023 23:25
dodaje, nie dodaje. ja dodaję bo wtedy konsystencja "sosu" jest bardziej aksamitna. poza tym bardziej smakuje. także, nie trzeba ale można.
Składniki na ok. 3 porcje: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku 2 jajka 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30% 30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania sól, czarny pieprz świeżo zmielony posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
W odpowiedzi na komenatrz #3 użytkownika CURVA!!![ Zobacz ]
0
5
C_P | 82.132.245.* | 07 Maja, 2023 23:28
PS.
Ramsay też dodaje kremówkę w swoim przepisie...
W odpowiedzi na komenatrz #3 użytkownika CURVA!!![ Zobacz ]
0
6
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 00:42
Nie, do carbonary nie dodaje się śmietany, przynajmniej nie do tej "prawdziwej"włoskiej carbonary. Carbonara ze śmietaną to wariacja włoskiego dania, stworzona głównie dlatego, że łatwiej ją wykonać, bowiem prawdziwą carbonarę łatwiej spartaczyć, sprawiając, że żółtka jajka się ścinają. To mniej więcej ta sama sytuacja co robienie wegetariańskiej carbonary, czyli nie dodając boczku, niby można, ale wydaje mi się, że obie te opcje nie powinny być nazywane Carbonara, a wariacją na jej temat.
W odpowiedzi na komenatrz #4 użytkownika C_P[ Zobacz ]
0
7
Xxx | 89.77.255.* | 08 Maja, 2023 00:51
Do tego w oryginalnej wersji nie ma boczku... tylko chyba pancetta.
Łatwiej nie spartaczyć jajka jak się robi wersję z dogotowaniem makaronu na patelni (gotuje się makaron w garnku 3-4 min), potem przeklada na patelnię do usmażonej pancetty, filiżankę wody z makaronu (skrobia +woda +sól) miesza z żółtkiem i parmezanem a potem łączy na patelni.
Inna sprawa, że małżonka mogła na jeden dzień odłożyć dietę. Chyba, że jest w ciaży z cukrzycą - to zrobić cos dla siebie oddzielnie.
0
8
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 01:01
Pancetta to inaczej dojrzewający boczek, właśnie dlatego, z braku lepszego zamiennika, wędzony boczek jest jeszcze uznawany.
W odpowiedzi na komenatrz #7 użytkownika Xxx[ Zobacz ]
0
9
C_P | 82.132.245.* | 08 Maja, 2023 03:03
równie dobrze można się czepiać, że ktoś użył spaghetti z paczki a nie wyrobił samodzielnie. kremówka tak jak i ser są wyrobami nabiałowymi i w cywilnej wersji jest to istotnie, łatwiej wykonać z jej dodatkiem. żeby było śmieszniej, to sery również można "podmieniać" ale wtedy już nikt nie trąbi, że to nie Carbonara. a co do spartaczenia żółtek... uwierz, nawet profesjonalnym kucharzom się zdarza.
a wracając do oryginalnego tekstu, wszystko w tym przepisie otrzymało zamienniki a przeszkadza wam fakt, że facet wspomniał o śmietanie.
kolejna góffnoburza o nic. jeszcze się "pobijta" o to czy lepszy jest Kielecki czy Winiary.
W odpowiedzi na komenatrz #7 użytkownika Xxx[ Zobacz ]
0
10
just_me | 37.47.207.* | 08 Maja, 2023 05:28
A jak nazwiesz pizze inne niż "oryginalna"Margarita? :) Wariacja pizzy czy jak? :D
W odpowiedzi na komenatrz #6 użytkownika PomidorowySOS[ Zobacz ]
0
11
K | 193.165.0.* | 08 Maja, 2023 07:29
To zacznij sobie sam gotować. Zreszta trzeba było iść do restauracji, przy diecie byłaby to o wiele lepsza nagroda.
Tam jest napisane ALLA carbonara, czyli właśnie coś w stylu carbonary.
0
13
Ten zły i wredny | 5.173.132.* | 08 Maja, 2023 08:26
Właśnie, czy autorowi urwało ręce, że nie może sam sobie ugotować?
W odpowiedzi na komenatrz #11 użytkownika K[ Zobacz ]
0
14
fejk | 89.64.39.* | 08 Maja, 2023 08:34
Najlepsze jest to, że "kłótnia"wynikła z problemów z czytaniem xD Wszak autor napisał "ALLA carbonara"(jasne, poprawnie jest à la, ale chyba można domyślić się, o co chodziło), więc śmietana jak najbardziej mogła w tym być! :D
A co do Ramsaya... Kreuje się na wielkiego znawcę kuchni światowej, a potyka się o byle potrawę z kuchni azjatyckiej;) Więc nie brałabym go za jakiś wyznacznik, czy inne guru, bo też jest człowiekiem i nie zna się na wszystkim. A on sobie zapewne nie może pozwolić na to, żeby żółtko mu się ścięło.
Zaś wracając do Yafuda - niech małżonka zmieni czytane strony/grupy/instagramy/kanały, czy z czego ona tam wiedzę czerpie. Bo aktualnie wygląda na to, że jest w trybie "100% albo nic", więc tylko czekać, aż się w końcu "zmęczy"i wszystko z hukiem padnie. A jeśli obawia się, że jeden taki głupi posiłek zmarnuje jej wielką wojnę o figurę, to raz w roku można zrobić te dwa osobne obiady. Na co dzień byłoby to wykańczające, ale raz do roku? Zwłaszcza jak się obiecało? No i pamiętajcie, że facet miał urodziny, skoro taki miał prezent dostać, to czemu miałby sam sobie gotować albo planować wyjście do restauracji? Inna sprawa, że może akurat mu na "alla"carbonarze szczególnie zależało, a w okolicy nie ma knajp, które by ją serwowały? Albo są, tylko przyrządzają ją jeszcze gorszą niż małżonki "fit carbonara"? Więc nadal ciężko było zobaczyć, co się ma na talerzu, ciepnąć widelcem i wyjść na "porządny obiad".
0
15
fejk | 89.64.39.* | 08 Maja, 2023 08:36
Wybacz, KrowiPlacek - to nie tak, że zostałaś przeze mnie zignorowana, po prostu twój komentarz pojawił się, jak już mój został posłany. Tak to jest, jak się otwiera Yafuda "na później"i nie od razu komentuje :D
0
16
Carbonara | 143.58.230.* | 08 Maja, 2023 10:35
Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zje*y zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy z*eb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem"O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@? CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJE*IĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.
W odpowiedzi na komenatrz #6 użytkownika PomidorowySOS[ Zobacz ]
0
17
STTS | 178.36.62.* | 08 Maja, 2023 11:42
"spaghetti alla carbonara" Kim jest All Carbonar? Nigdy nie słyszałem o gościu:D
0
18
Arek | 89.151.35.* | 08 Maja, 2023 11:46
Nie, poprawna nazwa to "alla carbonara", "à la"to z francuskiego a nie włoskiego. Co do reszty - święta prawda:)
W odpowiedzi na komenatrz #14 użytkownika fejk[ Zobacz ]
0
19
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 12:50
Technicznie rzecz biorąc, tak są to inne warianty pizzy i większość z nich ma swoją nazwę, jak dodasz szynkę to już nie jest Margarita ^^
#9, #16 spokojnie, nikt nie robi gowno burzy, nie rozumiem czemu moje słowa zostały odebrane tak agresywnie,(fakt to internet można było się spodziewać) szczególnie panie #16, dla mnie to zwykła luźna dyskusja, odmienne zdania wcale nie muszą od razu prowadzić do wylewu.
W odpowiedzi na komenatrz #10 użytkownika just_me[ Zobacz ]
0
20
KPHP | 5.173.41.* | 08 Maja, 2023 19:07
Prostując fakty. 1) Alla carbonara to oryginalna nazwa (na sposób węglarzy). Przedrostek alla jest już jej częścią. I alla, a nie po francusku jak już ktoś wyżej zauważył. 2) Dodawanie śmietany zależy od regionu. W niektórych regionach śmietana jest dodawana i nie ma tu jednej, "oficjalnej"wersji. 3) Tradycyjnie podaje się nie z boczkiem, czy pancettą, ale z guanciale (suszone policzki). Ze względu na słaba dostępność dopuszcza się boczek (pancettą to też boczek, tylko suszony, dojrzewający) 4) Ramsey to podobnie jak Gessler - celebryta, ale wielkiego pojęcia o kuchni to nie ma.
0
21
de Tomaso | 77.111.246.* | 08 Maja, 2023 19:23
Widzę oczyma duszy mojej, jak te taliby ganiają Okrasę dookoła Ryneczku Lidla, bo śmiał złamać przepis na zupę-krem z mudżachedyni.
W odpowiedzi na komenatrz #16 użytkownika Carbonara[ Zobacz ]
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
Vkandis [YAFUD.pl] | 07 Maja, 2023 22:36
Sprawdź czy się zmieści w Oknie Życia.
de Tomaso | 77.111.246.* | 07 Maja, 2023 22:44
Pomyliłeś z Jadłodzielnią.
CURVA!!! | 84.205.172.* | 07 Maja, 2023 22:55
Do carbonary nie daje się śmietany
C_P | 82.132.245.* | 07 Maja, 2023 23:25
dodaje, nie dodaje.
ja dodaję bo wtedy konsystencja "sosu" jest bardziej aksamitna. poza tym bardziej smakuje.
także, nie trzeba ale można.
Składniki na ok. 3 porcje:
200 g makaronu spaghetti
100 g boczku
2 jajka
100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
PRZEPIS POBRANO Z:
https://kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/176-spaghetti-carbonara
C_P | 82.132.245.* | 07 Maja, 2023 23:28
PS.
Ramsay też dodaje kremówkę w swoim przepisie...
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 00:42
Nie, do carbonary nie dodaje się śmietany, przynajmniej nie do tej "prawdziwej"włoskiej carbonary. Carbonara ze śmietaną to wariacja włoskiego dania, stworzona głównie dlatego, że łatwiej ją wykonać, bowiem prawdziwą carbonarę łatwiej spartaczyć, sprawiając, że żółtka jajka się ścinają. To mniej więcej ta sama sytuacja co robienie wegetariańskiej carbonary, czyli nie dodając boczku, niby można, ale wydaje mi się, że obie te opcje nie powinny być nazywane Carbonara, a wariacją na jej temat.
Xxx | 89.77.255.* | 08 Maja, 2023 00:51
Do tego w oryginalnej wersji nie ma boczku... tylko chyba pancetta.
Łatwiej nie spartaczyć jajka jak się robi wersję z dogotowaniem makaronu na patelni (gotuje się makaron w garnku 3-4 min), potem przeklada na patelnię do usmażonej pancetty, filiżankę wody z makaronu (skrobia +woda +sól) miesza z żółtkiem i parmezanem a potem łączy na patelni.
Inna sprawa, że małżonka mogła na jeden dzień odłożyć dietę. Chyba, że jest w ciaży z cukrzycą - to zrobić cos dla siebie oddzielnie.
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 01:01
Pancetta to inaczej dojrzewający boczek, właśnie dlatego, z braku lepszego zamiennika, wędzony boczek jest jeszcze uznawany.
C_P | 82.132.245.* | 08 Maja, 2023 03:03
równie dobrze można się czepiać, że ktoś użył spaghetti z paczki a nie wyrobił samodzielnie.
kremówka tak jak i ser są wyrobami nabiałowymi i w cywilnej wersji jest to istotnie, łatwiej wykonać z jej dodatkiem.
żeby było śmieszniej, to sery również można "podmieniać" ale wtedy już nikt nie trąbi, że to nie Carbonara.
a co do spartaczenia żółtek... uwierz, nawet profesjonalnym kucharzom się zdarza.
a wracając do oryginalnego tekstu, wszystko w tym przepisie otrzymało zamienniki a przeszkadza wam fakt, że facet wspomniał o śmietanie.
kolejna góffnoburza o nic.
jeszcze się "pobijta" o to czy lepszy jest Kielecki czy Winiary.
just_me | 37.47.207.* | 08 Maja, 2023 05:28
A jak nazwiesz pizze inne niż "oryginalna"Margarita? :) Wariacja pizzy czy jak? :D
K | 193.165.0.* | 08 Maja, 2023 07:29
To zacznij sobie sam gotować. Zreszta trzeba było iść do restauracji, przy diecie byłaby to o wiele lepsza nagroda.
KrowiPlacek [YAFUD.pl] | 08 Maja, 2023 08:21
Tam jest napisane ALLA carbonara, czyli właśnie coś w stylu carbonary.
Ten zły i wredny | 5.173.132.* | 08 Maja, 2023 08:26
Właśnie, czy autorowi urwało ręce, że nie może sam sobie ugotować?
fejk | 89.64.39.* | 08 Maja, 2023 08:34
Najlepsze jest to, że "kłótnia"wynikła z problemów z czytaniem xD Wszak autor napisał "ALLA carbonara"(jasne, poprawnie jest à la, ale chyba można domyślić się, o co chodziło), więc śmietana jak najbardziej mogła w tym być! :D
A co do Ramsaya... Kreuje się na wielkiego znawcę kuchni światowej, a potyka się o byle potrawę z kuchni azjatyckiej;) Więc nie brałabym go za jakiś wyznacznik, czy inne guru, bo też jest człowiekiem i nie zna się na wszystkim. A on sobie zapewne nie może pozwolić na to, żeby żółtko mu się ścięło.
Zaś wracając do Yafuda - niech małżonka zmieni czytane strony/grupy/instagramy/kanały, czy z czego ona tam wiedzę czerpie. Bo aktualnie wygląda na to, że jest w trybie "100% albo nic", więc tylko czekać, aż się w końcu "zmęczy"i wszystko z hukiem padnie. A jeśli obawia się, że jeden taki głupi posiłek zmarnuje jej wielką wojnę o figurę, to raz w roku można zrobić te dwa osobne obiady. Na co dzień byłoby to wykańczające, ale raz do roku? Zwłaszcza jak się obiecało?
No i pamiętajcie, że facet miał urodziny, skoro taki miał prezent dostać, to czemu miałby sam sobie gotować albo planować wyjście do restauracji? Inna sprawa, że może akurat mu na "alla"carbonarze szczególnie zależało, a w okolicy nie ma knajp, które by ją serwowały? Albo są, tylko przyrządzają ją jeszcze gorszą niż małżonki "fit carbonara"? Więc nadal ciężko było zobaczyć, co się ma na talerzu, ciepnąć widelcem i wyjść na "porządny obiad".
fejk | 89.64.39.* | 08 Maja, 2023 08:36
Wybacz, KrowiPlacek - to nie tak, że zostałaś przeze mnie zignorowana, po prostu twój komentarz pojawił się, jak już mój został posłany. Tak to jest, jak się otwiera Yafuda "na później"i nie od razu komentuje :D
Carbonara | 143.58.230.* | 08 Maja, 2023 10:35
Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zje*y zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy z*eb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem"O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@? CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJE*IĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.
STTS | 178.36.62.* | 08 Maja, 2023 11:42
"spaghetti alla carbonara"
Kim jest All Carbonar? Nigdy nie słyszałem o gościu:D
Arek | 89.151.35.* | 08 Maja, 2023 11:46
Nie, poprawna nazwa to "alla carbonara", "à la"to z francuskiego a nie włoskiego. Co do reszty - święta prawda:)
PomidorowySOS | 83.11.125.* | 08 Maja, 2023 12:50
Technicznie rzecz biorąc, tak są to inne warianty pizzy i większość z nich ma swoją nazwę, jak dodasz szynkę to już nie jest Margarita ^^
#9, #16 spokojnie, nikt nie robi gowno burzy, nie rozumiem czemu moje słowa zostały odebrane tak agresywnie,(fakt to internet można było się spodziewać) szczególnie panie #16, dla mnie to zwykła luźna dyskusja, odmienne zdania wcale nie muszą od razu prowadzić do wylewu.
KPHP | 5.173.41.* | 08 Maja, 2023 19:07
Prostując fakty. 1) Alla carbonara to oryginalna nazwa (na sposób węglarzy). Przedrostek alla jest już jej częścią. I alla, a nie po francusku jak już ktoś wyżej zauważył.
2) Dodawanie śmietany zależy od regionu. W niektórych regionach śmietana jest dodawana i nie ma tu jednej, "oficjalnej"wersji.
3) Tradycyjnie podaje się nie z boczkiem, czy pancettą, ale z guanciale (suszone policzki). Ze względu na słaba dostępność dopuszcza się boczek (pancettą to też boczek, tylko suszony, dojrzewający)
4) Ramsey to podobnie jak Gessler - celebryta, ale wielkiego pojęcia o kuchni to nie ma.
de Tomaso | 77.111.246.* | 08 Maja, 2023 19:23
Widzę oczyma duszy mojej, jak te taliby ganiają Okrasę dookoła Ryneczku Lidla, bo śmiał złamać przepis na zupę-krem z mudżachedyni.