Miód tak się skrystalizował, że postanowiłam go podgrzać w mikrofali. Po paru minutach postanowiłam sprawdzić, czy już jest płynny. Słoik był zdecydowanie cieplejszy niż się spodziewałam i upuściłam go. Rozbił się i okazało się, że miód ma już zdecydowanie płynną postać. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
0
1
fejk | 89.64.39.* | 24 Stycznia, 2023 13:03
No i dobrze, skoro parę minut grzałaś miód, to z jego właściwości i tak mało zostało.
0
2
Ul | 213.108.156.* | 24 Stycznia, 2023 13:37
Czemu? Nie znam się na tym, ale czy na prawdę podgrzanie miodu powoduje utratę jego właściwości? Czyli jak dodaje miód do gorącej herbaty to robię błąd?
W odpowiedzi na komenatrz #1 użytkownika fejk[ Zobacz ]
0
3
vktq | 77.253.143.* | 24 Stycznia, 2023 14:09
Robisz blad. Miod traci wlasciciwosci w wysokiej temperaturze. Miod mozna rozpsuzczac jedynie w chlodnej wodzie, wtedy nie traci wlasciwosci. Po prostu poczekaj az herbata przestygnie, albo rob sobie chlodna wode z sokiem z cytryny i do tego dodawaj miod, jesli zalezy Ci na spozywaniu miodu i jego wlasciwosci.
W odpowiedzi na komenatrz #2 użytkownika Ul[ Zobacz ]
0
4
QWTQ | 77.253.116.* | 24 Stycznia, 2023 14:16
"Optymalna temperatura dla miodu to około 35 stopni Celsjusza, ponieważ taka temperatura panuje w ulu. Większość swoich właściwości traci on jednak w temperaturze powyżej 45-50 stopni."
W odpowiedzi na komenatrz #2 użytkownika Ul[ Zobacz ]
Krystalizacja miodu naturalnego to proces który zachodzi i tyle, nie wpływa w żaden sposób na smak i właściwości, za to podgrzewanie już mu szkodzi. Miód po prostu dokończył proces który zaczęłaś i się zabił
W odpowiedzi na komenatrz #2 użytkownika Ul[ Zobacz ]
0
11
Paweł Pszczelarz | 31.1.180.* | 27 Stycznia, 2023 23:08
Właściwości smakowe miodu po podgrzeniu pozostaną bez zmian. Jednak w temperaturze powyżej 40 st Celsjusza zaczynają ulegać rozpadowi witaminy i mikroelementy które są zawarte w miodzie. To samo z resztą dzieje się w naszych ciałach. Dlatego np gorączka powyżej 40 st może być zabójcza dla człowieka. Dodatkowo w miodzie przegrzanym wzrasta poziom hmf, który może być rakotwórczy. Chcesz podgrzewać miód, ok, nikt nie broni, jednak nie przekraczaj temperatury 40 st.
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
fejk | 89.64.39.* | 24 Stycznia, 2023 13:03
No i dobrze, skoro parę minut grzałaś miód, to z jego właściwości i tak mało zostało.
Ul | 213.108.156.* | 24 Stycznia, 2023 13:37
Czemu? Nie znam się na tym, ale czy na prawdę podgrzanie miodu powoduje utratę jego właściwości? Czyli jak dodaje miód do gorącej herbaty to robię błąd?
vktq | 77.253.143.* | 24 Stycznia, 2023 14:09
Robisz blad. Miod traci wlasciciwosci w wysokiej temperaturze. Miod mozna rozpsuzczac jedynie w chlodnej wodzie, wtedy nie traci wlasciwosci. Po prostu poczekaj az herbata przestygnie, albo rob sobie chlodna wode z sokiem z cytryny i do tego dodawaj miod, jesli zalezy Ci na spozywaniu miodu i jego wlasciwosci.
QWTQ | 77.253.116.* | 24 Stycznia, 2023 14:16
"Optymalna temperatura dla miodu to około 35 stopni Celsjusza, ponieważ taka temperatura panuje w ulu. Większość swoich właściwości traci on jednak w temperaturze powyżej 45-50 stopni."
GallAnonim | 31.11.193.* | 24 Stycznia, 2023 14:29
Bez przesady
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d#Krystalizacja_i_dekrystalizacja_miodu
QQQT | 5.173.130.* | 24 Stycznia, 2023 17:29
Jeśli do gorącej herbaty to tylko miód z mniszka lekarskiego, można kupić gotowy lub zrobić sobie, rewelacja i gorąco polecam.
Romuś | 31.0.35.* | 24 Stycznia, 2023 18:53
Dlatego najlepiej rozpuszczać wkładając słoik do wnętrza swojego ciała:-)
rychumiscz | 188.146.130.* | 24 Stycznia, 2023 19:38
Krystalizacja miodu naturalnego to proces który zachodzi i tyle, nie wpływa w żaden sposób na smak i właściwości, za to podgrzewanie już mu szkodzi. Miód po prostu dokończył proces który zaczęłaś i się zabił
Jaczuro [YAFUD.pl] | 25 Stycznia, 2023 11:00
Gadasz głupoty. Nie raz tak robilem i nigdy przenigdy nie stracil swoich dwoch najważniejszych wlasciwosci - smaku i slodkosci. Elo
Kropex | 83.15.9.* | 26 Stycznia, 2023 09:29
Większość swoich właściwości miód traci w temperaturze powyżej 45-50 stopni.
patrz:
https://www.coffeedesk.pl/blog/miod-do-herbaty-jaka-powinna-miec-temperature-kiedy-go-dodac/
Paweł Pszczelarz | 31.1.180.* | 27 Stycznia, 2023 23:08
Właściwości smakowe miodu po podgrzeniu pozostaną bez zmian. Jednak w temperaturze powyżej 40 st Celsjusza zaczynają ulegać rozpadowi witaminy i mikroelementy które są zawarte w miodzie. To samo z resztą dzieje się w naszych ciałach. Dlatego np gorączka powyżej 40 st może być zabójcza dla człowieka. Dodatkowo w miodzie przegrzanym wzrasta poziom hmf, który może być rakotwórczy. Chcesz podgrzewać miód, ok, nikt nie broni, jednak nie przekraczaj temperatury 40 st.