Na pierwszej wizycie w domu chłopaka pochwaliłam kawę. Nie była jakaś wybitna, ale chciałam się podlizać. No i los mnie za to pokarał. Jego mama zaczęła wychwalać zastosowane ziarna, model ekspresu oraz jego pielęgnację - zarzeka się, że od kiedy go kupili 30 lat temu nie był myty ani razu i dzięki temu kawa jest taka pyszna. YAFUD«Poprzednia wpadkaNastępna wpadka »
1
1
X | 83.4.137.* | 02 Lutego, 2022 18:59
Jak nie ma w nim mleka, jest szczelny i jest regularnie używany, to nie musi być to problem.
Wrząca kawa przepłukująca go regularnie raczej sprawia, że owszem, nie jest czysty jak po myciu, ale nie ma różnicy, czy nie jest nuty miesiąc, czy pięć lat.
0
2
de Tomaso | 77.111.246.* | 02 Lutego, 2022 19:26
yafud #44432 20.04.2020 16:58
W biurze zepsuł się ekspres do kawy. Ja wypijam parę kaw dziennie inaczej słabo funkcjonuję, a serwis wyznaczył nam wizytę serwisanta na dwa tygodnie później. Ekspres wyświetlał komunikat o problemie z podajnikiem ziaren. Poszperałem w necie o naszym modelu i przeczytałem, że czasem coś tam wpadnie i można to łatwo samemu wyczyścić. Postanowiłem to sprawdzić. To był błąd. Olbrzymi błąd! Podajnik faktycznie był zablokowany czymś co wyglądało jak resztki karaluchów. Na myśl o wszystkich kawach, które wypiłem z domieszką karaluchów puściłem pawia. YAFUD
Zobacz więcej: www.yafud.pl/44432/
W odpowiedzi na komenatrz #1 użytkownika X[ Zobacz ]
0
3
X | 83.4.137.* | 02 Lutego, 2022 20:31
Przez "pielęgnację", rozumiem, że o wszystko tego typu było dbane, tylko jakieś metalowe części przez które bezpośrednio płynie kawa były jedynie wyparzane samą kawą.
W odpowiedzi na komenatrz #2 użytkownika de Tomaso[ Zobacz ]
1
4
UQWW | 83.20.90.* | 03 Lutego, 2022 23:42
Ludzie tu piszący chyba nie mają ekspresów w domu. Espresso - kawa wylatuje na samym końcu gdzie jest sitko tylko.
Przelewowy to samo i używa się filtra papierowego.
Praktycznie w żadnym ekspresie kawa nie podróżuje dłużej niż kilka cm. Kawa pozostawia tłusty osad który po wyschnięciu wygląda jak ci ki film na metalu/plastiku. Jeżeli nie jest ciągle wilgotny to nic mu nie będzie. Jeśli jest regularnie używany to nie ma szans aby wykształciły się tam jakieś drobnoustroje czy pleśń.
Koelejna sprawa to jakość wody. Kawa z twardej wody smakuje mniej kwaskowato bo węglany redukują pH. Jeżeli to kawiarka to mamy grubą warstwę stwardniałych pozostałości po kawie które już praktycznie nie dają żadnego smaku.
0
5
Frugo | 80.238.108.* | 05 Lutego, 2022 09:01
DeTomaso... A widziales kiedys mielenie kawy w ziarnkach? Czy tylko klikasz guzik i wytlatuje kawa? Jak sie kawa mieli to ziarna pękają i wyglądają jak karaluchy. Karaluch jest za miękki żeby został w ostrzach stalowych mielarki. Cud jest taki, ze dobrze że Ci paluchów ostrza nie pocięły.
Obserwujesz komentarze do tego wpisu.
Nie chcesz, aby coś ci umknęło?
Dostaniesz wtedy powiadomienie jeśli pojawi się nowy komentarz do tego wpisu.
X | 83.4.137.* | 02 Lutego, 2022 18:59
Jak nie ma w nim mleka, jest szczelny i jest regularnie używany, to nie musi być to problem.
Wrząca kawa przepłukująca go regularnie raczej sprawia, że owszem, nie jest czysty jak po myciu, ale nie ma różnicy, czy nie jest nuty miesiąc, czy pięć lat.
de Tomaso | 77.111.246.* | 02 Lutego, 2022 19:26
yafud #44432 20.04.2020 16:58
W biurze zepsuł się ekspres do kawy. Ja wypijam parę kaw dziennie inaczej słabo funkcjonuję, a serwis wyznaczył nam wizytę serwisanta na dwa tygodnie później. Ekspres wyświetlał komunikat o problemie z podajnikiem ziaren. Poszperałem w necie o naszym modelu i przeczytałem, że czasem coś tam wpadnie i można to łatwo samemu wyczyścić. Postanowiłem to sprawdzić. To był błąd. Olbrzymi błąd! Podajnik faktycznie był zablokowany czymś co wyglądało jak resztki karaluchów. Na myśl o wszystkich kawach, które wypiłem z domieszką karaluchów puściłem pawia. YAFUD
Zobacz więcej: www.yafud.pl/44432/
X | 83.4.137.* | 02 Lutego, 2022 20:31
Przez "pielęgnację", rozumiem, że o wszystko tego typu było dbane, tylko jakieś metalowe części przez które bezpośrednio płynie kawa były jedynie wyparzane samą kawą.
UQWW | 83.20.90.* | 03 Lutego, 2022 23:42
Ludzie tu piszący chyba nie mają ekspresów w domu.
Espresso - kawa wylatuje na samym końcu gdzie jest sitko tylko.
Przelewowy to samo i używa się filtra papierowego.
Praktycznie w żadnym ekspresie kawa nie podróżuje dłużej niż kilka cm. Kawa pozostawia tłusty osad który po wyschnięciu wygląda jak ci ki film na metalu/plastiku.
Jeżeli nie jest ciągle wilgotny to nic mu nie będzie. Jeśli jest regularnie używany to nie ma szans aby wykształciły się tam jakieś drobnoustroje czy pleśń.
Koelejna sprawa to jakość wody. Kawa z twardej wody smakuje mniej kwaskowato bo węglany redukują pH.
Jeżeli to kawiarka to mamy grubą warstwę stwardniałych pozostałości po kawie które już praktycznie nie dają żadnego smaku.
Frugo | 80.238.108.* | 05 Lutego, 2022 09:01
DeTomaso... A widziales kiedys mielenie kawy w ziarnkach? Czy tylko klikasz guzik i wytlatuje kawa? Jak sie kawa mieli to ziarna pękają i wyglądają jak karaluchy. Karaluch jest za miękki żeby został w ostrzach stalowych mielarki. Cud jest taki, ze dobrze że Ci paluchów ostrza nie pocięły.